Leiwerk is een vak apart, daken voorzien van leistenen, al of niet in combinatie met lood-, koper- en zinkwerk. Dit ambacht wordt in ons land door een beperkt aantal specialisten beoefend. 


Maasdekking

In Nederland wordt van oudsher de (dubbele) maasdekking toegepast. Deze dubbele dekking heeft het grote voordeel dat het dak nog dicht blijft als er een lei zou uitvallen. Een maasdak wordt meestal gemaakt met rechthoekige leien van de zelfde afmeting. De regen en windrichting spelen bij een Maasdekking geen rol. De dakhelling moet wel minimaal 30° bedragen.

 

Oud Duitse dekking

Kenmerkend voor de Oud Duitse dekking is de variatie in de grootte van de leien. De grootste leien worden aan de onderkant van het dak verwerkt en naar boven toe steeds kleinere. Hierdoor wordt een levendige bedekking verkregen.

 

Sjabloondekking

Bij de Sjabloondekking is er geen verschil in de lei grootte,de "schubleien" hebben dus allen hetzelfde formaat. Hierdoor wordt een zeer regelmatige bedekking verkregen. 

 

 

Mooi en duurzaam
Leisteen is een prachtig natuurproduct. Het is er in diverse varieteiten: naast de blauw/grijze kleur die iedereen kent, komen bijvoorbeeld ook donkerblauwe, groene, rode en roodpaarse varianten voor. Maar leisteen heeft meer te bieden dan esthetische uitstraling.
Het is een sterk product dat water-, zuur-, licht- en zeeluchtbestendig is. Bovendien zijn leien vorstbestendig en zijn ze bestand tegen temperaturen van maar liefst 200° Celsius.
Geen wonder dus, dat leien van oudsher worden gebruikt voor wanden en dakbedekkingen.